luni, 15 noiembrie 2010

Constiinta medicala in viziunea lui Dan Puric

L-am ascultat si auzit pe Dan Puric la Conferinta Nationala Medicina Bazata pe Dovezi, eveniment anual organizat de Societatea Romana de Medicina Interna in colaborare cu Societatea Academica de Medicina de Familie, cu sprijinul sponsorilor si universitatilor din tara, care a avut loc la Palatul Patriarhiei weekend-ul trecut.

Stilul il cunoasteti - daca nu, vi-l recomand - ce m-a impresionat pe mine a fost in primul rand mesajul si in al doilea rand tehnica desavarsita a oratorului. Mesajul, pe care il voi detalia mai jos, cred ca ar trebui sa ajunga nu numai la fiecare medic dar si la fiecare roman, pentru ca fiecare dintre noi ne tragem seva din pamantul asta pe care am uitat ca-l cinstim prin faptele noastre. Mai intai despre partea tehnica voi spune ca Dan Puric si-a facut tema. Respectul vine din recunoasterea meritului. Si putem sa ne respectam strabunii numai daca ne amintim ca ei prin jetrfa lor au ridicat tara din multele ingenunchieri. Dan Puric a studiat si a gasit modelele cu care si-a sustinut pledoaria atat in istoria medicinii cat si in amintiri despre proprii parinti medici, exemple concrete, pline de sens. In tehnica discursului foloseste multe secrete despre care am citit in cartile de oratorie (multe altele insa le-am vazut la el prima data; e un specialist) drept pentru care apreciez impactul mesajului sau ca fiind relevant.




Cinstirea strabunilor este la japonezi una dintre datoriile fiecarui om. Educatia lor, inca din scoala primara, se concentreaza pe a fi om, inainte de a fi un specialist util societatii. Asta ii da curaj cetateanului sa gandeasca, sa-si asume responsabilitati si sa ia decizii care il elibereaza in loc sa-l inrobesca. Un om umilit nu poate fi liber. Cand vad ce salarii primesc alesii nostri pentru vasta si inalta activitate pe care o desfasoara in Parlament, eu ma simt umilit. Asa cum ma simt si cand primesc mita de la un pacient ca sa incalc in favoarea lui o mica regula care il impiedica sa ia un mizerabil ajutor social nemeritat. Este o mica dar relevanta diferenta intre mita si recunostinta. Presa ridiculiza, din lipsa de cultura, un spital in care era afisat un anunt specificand acest lucru.

Si nu ma refer la bancul in care se zice ca "mita e cand cel care primeste zice multumesc si  cel care da zice sa nu mai vorbim despre asta; iar recunostinta e cand cel care da zice multumesc iar cel care primeste zice sa nu mai vorbim despre asta". Ma refer la corectitudine. Cati au curajul sa fie corecti? Cati nu sunt ridiculizati cand sunt sau vor sa fie corecti? Stati linistiti, sunt deocamdata doar intrebari retorice...

Dan Puric atrage atentia asupra pasilor pe care strabunii i-au facut si impactul asupra vietii si existentei noastre de azi. Ne arata ca avem de cine sa fim mandri si avem de ce sa fim curajosi, indrazneti si corecti. Memoria strabunilor e un intaritor pentru spirit. De aceea este atat de evident intinata si minimalizata in media din zilele noastre.
O floare creste si din namol. Si o padure incepe cu o floare. Asa ca sa lasam la o parte lehamitea care ne-a otravit si sa respiram aerul proaspat din visul acelei paduri. Leacul acestei otravi este in noi, in faptele noastre bune si in meritele pe care le castigam cand suntem oameni. Medicul nu este un corupt asa cum il infatiseaza articolele de suces din presa, el este Omul care are o Constiinta Medicala. Ca sa te imbunatatesti, trebuie sa-ti asumi greselile dar si sa-ti vezi meritele. Asta face un om viu, un om treaz. Si medicii care prin formarea lor au cel mai bun acces la cultura, sunt primii care pot face asta. Alaturi de dascali si actori care deasemenea sunt loviti prin ridiculizarea valorilor. Oamenii care au cultura au in primul rand posibilitatea sa se trezeasca, sa se revolte si sa ia masuri, de ei depinde directia in care vom merge mai departe. Strabunii pe care i-a amintit Dan Puric in pledoaria lui erau capete luminate, erau fii de boier care in loc sa se piarda in cazinouri si cafenele s-au revoltat de robia nepasarii care se prefigura. Jertfa acestor pasi uriasi a fost curajul de a avea Constiinta. Padurea creste din indivizi, nu din iedera - sistemele poate ca asigura o stabilitate dar stabilitatea nu a fost niciodata in avantajul omului.

Am uitat cine suntem. Sa ne aducem aminte. Sa ne cinstim strabunii si o sa intelegem de ce suntem capabili. Sa intelegem ce meritam. "Jivine au fost intotdeauna. Constientizarea duce la Constiinta." - Extraordinar.

Sanatatea este foarte importanta. Este cea mai importanta. Oamenii te apreciaza si au nevoie de tine daca esti sanatos. Sanatatea, desi tehnic este un obiectiv, ar trebui sa fie un scop in sine. Inainte se studia in scoala - Igiena. In toate statele americane se studiaza gospodaria si educatia sanitara la nivel de scoala primara si gimnaziu. A transforma sanatatea intr-o afacere... dauneaza grav sanatatii. De aceea Constiinta Medicala este singura, cea care il face pe medic sa fie om.

Scopul mesajului lui Dan Puric e sa ne amintim ca avem un trecut de care sa fim mandri, ca avem inima cu care sa facem jertfa necesara si practic numai asta ne poate ferici. Un rob nu poate fi fericit.


[polldaddy rating="6558992"]
----------------------------------------------------

Cu respect,

Dr Daniel Ganea
dr. Daniel Ganea


.

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

-------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă ai cont pe Facebook, WordPress, Google+, Linkedin sau Tweeter, poți folosi butoanele Like și Share de mai jos pentru a recomanda articolul și prietenilor tăi.

6 comentarii:

  1. achiesez. si ma bucura subiectul.

    imi permit doar cateva aduagiri- puric nu face altceva decat sa reliefeze valorile normale si cred ca succesul lui consta si in aceea ca oamenii, regasesc in ideile lui acel normal de care s-au indepartat, dar de care au atata nevoie. Puric e printre putinii care spun ceva atunci cand deschid gura!
    si sa nu uitam ca el a devenit mai sonor si mai puternic atunci cand si-a gasit echilibrul spiritual. Cat de mult vorbeste despre sfintii inchisorilor si despre ce inseamna jertfa lor!
    e clar ca e un varf, dar e trist ca in jurul lui nu a reusit sa formeze un curent activ. Adica mi se pare ca nu da roade, oamenii il privesc, il plac, dar sunt in relativa pasivitate - asa mi se pare.

    RăspundețiȘtergere
  2. poate ca il asteapta sa moara...

    dintr-un univers mioritic, probabil pentru ca nu au stiut sa pretuiasca jertfa facuta in '89, romanii au ajuns acum sa traiasca in stil kafkian, asteptand cate putina lumina de la lumanari... sau de la rugurile pe care isi venereaza invatatorii.
    am ajuns consumatori de jertfe, ne-am obisnuit demult cu aroma arderilor de tot asa ca sangele nu mai ajunge sa ne imblanzeasca...

    RăspundețiȘtergere
  3. Puric este un farseur bun deopotriva pentru inculti cat si pentru cei cu pretentii de intelectuali(bine ca nu sunt niciuna nici alta)...Are numai vraja marii in el, e in stare sa vorbeasca de comunism, maica-sa, satana si razboiul atomic intr-o singura fraza si fraierii sa puna botu', sa ramana ca la dentist.Atat poate si atat face. Ca si activitate si implicare civica e o mare varza. Daca ar fi un intelectual si-ar dedica ideile si viata celorlalti, nu ceea ce face el, un mare rahat egocentrist mandru de manipularea lui ieftina. Daca privesti putin fara sa fi implicat in modul cum frazeaza, o sa vezi ca el spune ce noi facem deobicei sau niste banalitati amestecate pe diagonala, n luate cate kappa,gen comunism contra crestinism, familie/morala, sanatate/traditii etc......

    RăspundețiȘtergere
  4. deci scopul exprimarii opiniei tale ar fi... care?
    pt ca vad ca spui despre puric ca este un actor, ca vorbeste despre toate cele - truisme, care te arata cunoscator, dar care este scopul? nu ai o pagina care sa arate implicarea ta in viata civica, nu spui in comentariul tau ce ai realizat tu in acest sens... numai iti exprimi frustrarea ca cineva are succes spunand banalitati ca sa te citez. chiar si daca tu crezi ca succesul lui puric nu se datoreaza atat continutului cat formei, aceasta ii recunoaste meritul de... actor. sic est!
    poate ar trebui sa arati mai intai ce intelegi tu prin intelectual, pentru ca se pare ca ai alta opinie decat dictionarul limbii romane. oricum, eu la comentariul tau nu-i vad rostul. daca te-ai racorit, macar atat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt curios ce zice Puric despre inchiderea spitalelor, despre lipsa de medicamente, despre faptul ca voi medicii sunteti invitati sa plecati ca oricum vin altii din Moldova , Vietnam...Ca medicii iau mita si sunt prost pregatiti...Ca luati salarii de mizerie, ca vi s-au taiat garzile, ca de 2 ani aveti posturile inghetate astfel incat voi sunteti medici, asistente si infirmiere si inca ce o mai trebui de urgenta pe acolo...Ca ca banii din licitatiile pt spitale se duc pe genti si frunze si voi lucrati pe om cu mana goala. D-astea...
    Si, da, sunt frustrat..Am si de ce, cand vad pleiada de guristi pupaciosi care o freaca pe langa uitand sa mai dea si cu pietre

    RăspundețiȘtergere
  6. Laur, eu cred ca e bine ca esti curios sa afli ce zice Puric despre lipsa banilor din spitale si celelalte. E un pas bun, pt ca de la curiozitate poate ajungi si la cunoastere- in sensul bun al cuvantului. Nu cred insa ca ai putea considera ca exprimarea lui Puric ar contribui in vreun fel la nenorocirile pe care le descrii si pe care le cunoastem si le traim cu totii. Dar eu pot spune ca prin ceea ce face contribuie sa nu mai fie prermise astfel de lucruri. Dar Puric chiar asta face: vine in fata oamenilor si le vorbeste in multe feluri(teatru, conferinte, scrieri, dezbateri si sublima pantomima, or mai fi si altele, dar eu pe astea le-am gustat), le arata mizeria de care multi nu sunt constienti si, mai mult, da si solutii, le arata valorile de care oamenii s-au indepartat si care ii pot ridica pe oameni. Nu sunt bani pt spitale pentru ca a existat un popor care a permis acest lucru, un popor care nu mai este atat de puternic pt ca nu mai are valori.
    Discursul lui Puric nu este unul eclectic, oricine il poate asimila, la diferite nivele. Chestiunea e sa nu consfundam aceasta usurinta a comunicarii- pe care si tu ai descoperit-o la Puric- cu superficialitatea.
    Daca ai privi putin mai atent, ti-ai da seama ca valorile de care vorbeste Puric sunt pe cale de a fi uitate- oricum, nu mai sunt "practicate"- de multi dintre noi (poate ca tu esti altfel si te aplaud pentru asta!), iar lipsa lor nu poate face decat rau, atat la nivelul individului, cat si la nivelul colectivitatii. Puric, prin ceea ce face (si ce frumos o face!) vrea sa ii faca pe oameni mai atenti, mai constienti (si se stie ca un om constient e mai puternic si mai greu de manipulat, astfel incat poate ca in felul asta nu va mai permite sa lipseasca nici banii din spitale). Chestiunea e binecunoscuta si recomandata - cred- de medici- trebuie cautata cauza, pentru a elimina boala. Cu tot dragul iti recomand sa vezi specatcolul one man show al lui Puric, numit "Vis" si cred ca macar unele dintre parerile tale vor fi "inmuiate" putin de sensul care strabate acest spectacol de pantomima imbracta intr-o forma artistica ce ajunge la suflet.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere

Scrieti un comentariu pentru autori si pentru ceilalti cititori;