duminică, 24 noiembrie 2013

Dieta Montignac, depasirea unei paradigme medicale



Probabil ati auzit despre dieta de slabit Montignac, sustine ca organismul se poate regla singur atata timp cat nu-i facem rau prin alimentatie carentiala sau medicatie. In fapt studiul facut de echipa prof Dumesnil din Canada, despre care scriu acest articol, a demonstrat o serie de ipoteze privind metabolismul uman, fapt ce subliniaza necesitatea revizuirii paradigmei dietei de scadere in greutate bazate pe echilibrul caloric aport-consum.

Mecanismul de pierdere in greutate

Reducerea spontană a aportului caloric în Dieta 2 (Montignac) este unul dintre motivele pentru care această metodă de alimentare are atâta succes. Este de fapt foarte usor de urmat.
.

Există două explicații pentru acest paradox aparent.

In primul rand cantitatea de proteine ​​consumate spontan este mai mare. Multe studii au arătat că proteinele au un efect satiogenic mai mare decât alte alimente . Dar mai presus de toate, carbohidratii consumati de cei care urmau metoda Montignac au fost alesi în mod deliberat pentru indicele lor glicemic scazut. Experiența a demonstrat că acesti carbohidrati sunt de asemenea destul de eficienti în a satisface nevoia noastră de a mânca. Mai mult, prin limitarea vârfurilor glicemice, consumul de carbohidrati cu un indice glicemic scazut ne ajuta sa evitam hipoglicemia reactivă, care prelungește în mod obisnuit sentimentul de foame.
În ceea ce privește pierderea în greutate și măsurarea taliei, Dieta 2 (Montignac) arată cele mai bune rezultate. Este de două ori mai eficace ca Dieta 3 , deși numărul de calorii consumate este identic.

Echilibru nutrițional

Este interesant de observat modul în care echilibrul nutrițional in Dietele 2 și 3 diferă de Dieta 1.
Tabelul de mai jos ne va ajuta să vedem acest lucru mai clar:
Diet 1
(AHA, unrestricted)
Diet 2
(Montignac unrestricted)
Diet 3
(AHA, restricted)
Kcal/day
Proteins (Kcal)
Lipids (Kcal)
Carbohydrates (Kcal)
Fibre
1.00
1.00
1.00
1,00
1.00
0.75
1.55
0.80
0.51
1.12
0.75
0.80
0.75
0.74
1,08

Dacă ne referim la dieta noastra de control (Dieta 1), se poate vedea că metoda Montignac conduce la o reducere spontană de 49% în ceea ce privește consumul de carbohidrați și 20% cu privire la aportul de lipide, în timp ce aportul de proteine ​​crește cu 55 % .
Potrivit Prof. Dumesnil, aceasta este o ajustare interesanta a alimentatiei, în special ca reducerile se fac în detrimentul lipidelor "rele" și "glucidelor rele". Mai mult, nu a fost demonstrat că acest tip de crestere a aportului de proteine ​​poate avea efecte adverse .

Nivelul de insulina si glucoza

În acest studiu, Dumesnil a considerat că este important pentru a sublinia efectele unuia dintre elementele fundamentale ale metodei Montignac, sa controlam nivelul de insulina si de zahar din sange.
Graficul de mai sus arată modificările orare ale glicemiei si comparativ ale nivelului de insulina, observate în ultima zi a fiecărei perioade dietetice, cand analizele s-au facut la fiecare ora.
 
Graficul 1 arată nivelurile de vârf de glucoză din sânge (glicemiei), vârfuri generate de fiecare dintre cele trei mese zilnice. La micul dejun, cele trei diete induc o creștere pronunțată a nivelului de zahar din sange, cu toate că după aceea nivelul zaharului din sange la prânz și cina sunt mult mai mici la cei care urmau metoda Montignac (de fapt erau aceeasi indivizi, doar ca urmau dietele pe rand). Vârful glicemic era mai ridicat dimineața, chiar și cu metoda Montignac, fapt ce se explică prin faptul că micul dejun este în principal o masă cu carbohidrați, care au un indice glicemic mai mare (deci o capacitate mai mare de a creste glicemia . Ca urmare, nivelul glicemic este mai mare decât a celorlalte două mese.

Graficul 2 arată clar că nivelul de insulina generat de metoda Montignac (chiar și după micul dejun) e întotdeauna semnificativ mai mic decât în celelalte două diete. În plus, la sfârșitul zilei, nivelul de insulină este similar cu ceea ce a fost în timpul dietei Montignac, adica relativ constant. Acest aspect este foarte important, pentru ca aceasta este de fapt normalitatea.

Deasemenea, ne arată că potențialul metabolic al alimentelor contează mai mult decât conținutul lor energetic, asa cum considera teoria calorica consacrata. Acesta este unul dintre principiile fundamentale care stau la baza dietei prin metoda Montignac.
Rezultatele acestui studiu demonstrează clar că indicele glicemic este un concept valabil pentru reducerea substanțială a nivelurilor de glucoză și insulină în sânge, în același timp contribuind la asigurarea unui nivel acceptabil de sațietate. În acest fel, este posibil să se reducă sau să prevină hiperinsulinismul, care este un factor de risc în diabet, obezitate si anumite boli cardiovasculare.

Profilul lipidic

Dintre toate rezultatele observate în cursul acestui studiu, cele obținute în raport cu factorii de risc cardiovascular sunt cu siguranță cele mai spectaculoase .
Tabelele de mai jos rezuma efectul celor trei diete pe profilul lipidic :

DIETA 1 :nerestricționat dieta American Heart Association 

BeforeAfter 6 days
Triglycerides
Total cholesterol
LDL-cholesterol
HDL-cholesterol
Total cholesterol/HDL cholesterol ratio
1.77
4.96
3.22
0.92
5.42
2.27*
4.94
3.07
0.83*
5.98*
* Indica o modificare semnificativa

Schimbările semnificative statistice sunt următoarele:
  • O reducere de 10% în HDL-colesterol (colesterol "bun") niveluri
  • O reducere de 9% în raportul colesterol total / HDL-colesterol
  • O creștere de 28% a trigliceridelor.
Toate modificările de mai sus sunt negative și sunt de fapt opusul la ce ne dorim printr-o dieta.
Prin urmare, putem concluziona că acest regim alimentar agravează de fapt factorii de risc cardiovascular, lucru partial cunoscut de medici (stiam ca foamea creste grasimile rele din sange, numai nu stiam cum si mai ales cat de mult). În același timp, nu trebuie să uităm că acest regim alimentar este în mod paradoxal cel care este recomandat de către autoritățile cele mai influente în materie de prevenire a bolilor cardiovasculare. Este de asemenea, același regim alimentar care este prescris cel mai frecvent la pacientii care au deja o boală cardiacă sau care prezintă semne de hipercolesterolemie.

DIETA 2: Metoda Montignac

BeforeAfter 6 days
Triglycerides
Total cholesterol
LDL-cholesterol
HDL-cholesterol
Total cholesterol/HDL cholesterol ratio
2.00
5.25
3.41
0.93
5.71
1.31*
5.04
3.52
0.92
5.53
* Indica o variatie foarte importanta statistic

Aici se poate vedea că nivelul de HDL-colesterol este neschimbat. Cu toate acestea, în general, nivelul de colesterol scade ușor. Prin urmare, raportul dintre colesterol total / HDL-colesterol îmbunătățește.
Cu toate acestea, îmbunătățirea mai spectaculoasă se referă la nivelul trigliceridelor, care coboara cu 35%.

Diferența între nivelul lipidelor în ultima zi de Dieta 1 și în ultima zi de Dieta 2, este inca si mai mult, anume 70%.

Potrivit Prof. Dumesnil, nu există nici un medicament fără efecte secundare în prezent pe piață, care poate aduce o astfel de reducere radicală a trigliceridelor intr-o perioadă scurtă de timp (6 zile).
DIETA 3: Dieta American Heart Association, cu aport caloric redus la nivelul autoreglat din cursul Dietei 2: adică, redus cu 25% în raport cu dieta 1.

BeforeAfter 6 days
Triglycerides
Total cholesterol
LDL-cholesterol
HDL-cholesterol
Total cholesterol/HDL cholesterol ratio
1.76
5.01
3.24
0.96
5.26
1.63
5.05
3.38
0.91
5.65*
* Indica o variatie semnificativa statistic

Singura schimbare semnificativă aici este nefavorabilă, o creștere a raportului colesterol total / HDL - colesterol, ceea ce contravine efectului dorit și prin urmare trebuie să fie considerată ca fiind dăunătoare omului.

Alte masuratori

Proinsulina

Insulină

Nivelul de insulina pe stomacul gol și în momentul unui varf  dehiperglicemie indusă de alimentatie a fost măsurat la sfârșitul fiecărei perioade dietetice.
O reducere foarte importantă a acestor parametri a fost notata la finalul dietei Montignac, în timp ce  cu celelalte doua diete nu a existat nici un efect notabil.

Potrivit Prof. Dumesnil, aceste rezultate indică o reducere a hiperinsulinismului și rezistenței la insulină după urma dieta Montignac. Aceasta constatare este cu atat mai uimitoare cu cata fost observata după numai șase zile. Prin urmare, ajută pentru a confirma punctul de vedere ca rezistenta la insulina ( care se află în centrul de diabet zaharat de tip II) are fără îndoială o origine nutrițională.

Dimensiunea moleculelor de LDL

Acest parametru este deja considerat un factor de sine stătător de risc cardiovascular. Lipidele de dimensiuni mici este considerat ca factor de risc agravant și vice - versa.
După ce au urmat dieta Montignac, s-a observat că dimensiunea moleculelor de LDL dense a crescut în mod semnificativ, în timp ce nicio schimbare nu a fost observată atunci când au urmat celelalte două diete.
Dupa Dumesnil, o astfel de schimbare rapidă pozitiva nu aumai  fost înregistrate înainte doar prin simpla modificarea a dietei.
În acest context, trebuie amintit că J.P. Déprés (care a participat la acest studiu) a descris o triadă metabolică deosebit de nociva care multiplică riscul unui accident coronarian de cca 20 de ori.
Este deosebit de frecventă în cazul oamenilor care suferă de obezitate abdominală și este asociat cu :
  1. hyperinsulinism
  2. o creștere a apolipoproteinei B (care transportă colesterolul LDL)
  3. o creștere anivelului de molecule mici, dense de LDL - colesterol.
Din păcate, acest profil lipidic este destul de frecvent. Cu toate acestea, în conformitate cu Prof. Dumesnil, metoda Montignac este deosebit de promițătoare în aceste cazuri, tot mai mult intalnite, astfel ca acest tip de pacient de multe ori raspunde mai slab la tratament dietetic si medicamente tradiționale.

Cu respect,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieti un comentariu pentru autori si pentru ceilalti cititori;