vineri, 5 mai 2017

"Human being" vs "Human doing"

Ce inseamna sa fii om?
Care este esenta in a fi om si nu un alt animal pe aceasta ploaneta?
 A fi om este un lucru de care cei mai mulți dintre noi adesea nu suntem conștienți. Așa cum nu ne simțim inima bptând decât atunci când este ceva în neregulă cu ea :)

De-a lungul timpului, maeștrii spirituali ne reamintesc că suntem ceea ce facem ca ființe umane, mai degrabă faptele pe care le facem noi și ne recomandă să ne amintim acest lucru cât mai des. Dar ce înseamnă asta exact ? Practic suntem ființe spirituale, sau constiințe care locuiesc în corpuri fizice, diferite de esența noastră spiriuală . Suntem aici pe pământ pentru a trăi, a experimenta și a învăța lucruri, ceea ce înseamnă "a fi".  Cu toate acestea, în același timp, avem nevoie pentru a supraviețui în această lume și de ceea ce înseamnă de obicei, a lucra și de a câștiga traiul, sau "a face". Încercarea de a echilibra spiritualul și materialul este "Human being" vs "Human doing". Cum putem înțelege ambele părți și să le și echilibrăm?

Human Being - A fi om
A fi om este partea noastră care există pentru a explora și a învăța la școala Pământului, planeta mama. Ea vrea să se conecteze cu Divinitatea și împărtășește această dragoste cu alții. Ea urmărește de asemenea uniunea și relațiile cu alte ființe. Lucruri cum ar fi karma, amintiri și lecțiile spirituale învățate sunt aspecte importante ale naturii noastre. Emoții, bucurie, creație și curiozitate sunt de asemenea asociate cu această parte. Meditație, rugăciune, joacă și comuniunea sunt activitățile cele mai apreciate de această parte a noastră.

Încercarea de a echilibra spiritualul și materialul este "Human being" vs "Human doing".

Human doing - A face lucruri ca un om


A face, aceasta este partea materială, care se ocupa cu rutina de zi cu zi și cu treburile lumești. Aici este partea în care vom face tot ce este necesar pentru a asigura supraviețuirea, este partea în care vom merge la locul de muncă și școală, vom plăti facturile și vom face lucrurile la un nivel mult mai fizic și practic. Aici este partea în care putem fi prinși în capcana de a ne simți ca un hamster în morișca lui, sau doar că mergem înainte fără vreun rost. De aceea partea "a fi om" este atât de importantă, după cum se va vedea. Aceste lucruri nu sunt neimportante sau inutile. În fond ele există într-o realitate fizică, palpabilă. Există chiar unele lucruri pe care avem nevoie să le "facem", în scopul de a ne atinge obiectivele fizice și spirituale.

Echilibrul


Dacă ne-am lămurit acum cate un pic despre fiecare in parte, cum le putem echilibra să lucrăm cu spor? În cele mai multe cazuri vom petrece mult mai mult timp pe partea de "a face" și prea puțin pe partea de "a fi om". De asemenea, este important să se înțeleagă că nu este necesar să alocăm fix perioade egale de timp pentru fiecare parte. Ideea este de a avea suficient timp de "a fi" și suficient timp de "a face" pentru a ne simți în echilibru. Aceste perioade pot fi diferite pentru fiecare individ, la un moment dat. De exemplu eu fac in viață două lucruri total diferite din punct de vedere al domeniului, dar le fac pe amandoua din tot sufletul. Pot spune că sunt un caz fericit.

Un alt lucru de reținut este că suntem ființe multidimensionale. Partea "a fi om" este eternă și nu există doar o anumită perioadă de timp precum corpul fizic. Cel puțin așa spune credința noastră. Lucrurile iau relativ mai mult mai mult timp să se manifeste la nivel fizic. Deci, în general, vom petrece un pic mai mult timp pe partea fizică. Cheia este să evităm să  neglijăm latura ființei și să găsim echilibrul care ni se potrivește.

Care sunt modalitățile de a ne găsi echilibrul? În primul rând să facem un efort conștient de a avea ceva timp pentru noi înșine. Asta este foarte important - este organizare (un început de disciplină). Chiar dacă începeți doar cu zece minute dimineața și seara stând doar o oră și lenevind, asta e bine. Doar stai și "a fi".  Nu trebuie să faci nimic. Cei mai mulți oameni nu se simt vinovați pentru relaxare și "a fi". Un alt mod de a găsi echilibrul este a începe să practicați un fel de meditatie, după preferințe și afinități. Chiar dacă începeți doar cu câteva minute pe zi, aceasta este o modalitate foarte bună de a hrăni partea de tine care ține de "a fi om". Încercați să experimentați cu meditație MP3 sau CD-uri pentru a obține atitudinea dorită. Chiar dedicați ceva timp pentru a sta și de a asculta muzică de relaxare - vă poate ajuta să obțneți acest echilibru. Ideea este de a vă scoate din rutină în mod conștient și cu un scop ales.

Însă găsirea echilibrului nu se limitează la activitățile pasive. Vă puteți exprima partea ta ființă prin joc activ, prin sport, cățărat, drumeții. Da, jucați-vă! Ieșiți la o plimbare în natură, încercați un sport, sau stați cu copiii - veți primi din energia jocului lor, în timp ce conștient faceți în același timp ceva pentru "a fi om".  Jocuri de societate, puzzle, rubik, pictura,  tricotat, tot ce vă bucură! Iarăși, ideea este de a vă scoate din modul constant ocupat de a face lucrurile, astfel încât să vă puteți concentra pe scop. Un profesor al meu obișnuia să se joace pe telefon (om la 60 si de ani) și mă miram ce l-a apucat. Păi ăsta era modul în care se detașa repede, ieftin din punct de vedere al timpului și randamentului, putând să reintre fresh în producție. Înainte vreme, am aflat de la colegi ca era un coleric, când l-am întâlnit eu era cel mai calm doctor pe care l-am văzut vreodată. Tare, nu?

Realizarea echilibrului între "a fi om" și "a face" nu este întotdeauna ușor de atins sau de menținut. Suntem atât de implicați în viața de zi cu zi, în activitățile pentru supraviețuire, că ne uităm doar la "a fi".

Noi suntem atât de mult mai mult decât job-urile și rolurile noastre în societate. Noi suntem ființe spirituale cu scântei de conștiință divină, sau măcar așa ne place să credem. Să ne facem timp să recunoaștem faptul acesta în noi înșine și în ceilalți.


----------------------------------------------------
Cu respect,

Dr Daniel Ganea
dr. Daniel Ganea

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieti un comentariu pentru autori si pentru ceilalti cititori;