sâmbătă, 8 iunie 2019

Apneea de somn e o treaba nasoala

Yepp!

Nici nu-ti dai seama - dupa numai o saptamana de (ne)somn cand ai facut buba asta cu apneea, esti permanent obosit, adormi in fund in 2 secunde cand se intampla sa ai o clipa de liniste sau de inactivitate, uneori poti adormi si stand de vorba cu cineva daca se face o pauza. (Vezi Top 10 cele mai frecvente simptome ale apneei de somn)

 Si asta nu e cel mai nasol 

Cel mai nasol e ca te ingrasi - si asta e un cerc vicios, fiindca si obezitatea determina SASO (sindrom de apnee in somn) si iti creste riscul cardiovascular (vezi pe CardiologieLaDomiciliu.ro). Si esti irascibil, nu te mai intelegi cu lumea, imbatranesti mai repede, iti scade randamentul, efectiv te tampesti inainte de vreme.

Dar ce este Apneea in somn? 

Apneea de somn este o tulburare potențial gravă, în care respirația se oprește intermitent si în mod repetat. Poți să ai apnee (SASO) dacă sforăi cu voce tare și te simți obosit chiar și după o noapte plină de noapte.

Principalele tipuri de apnee în somn sunt:
  1. Apnea obstructivă de somn, cea mai frecventă formă care se produce când mușchii gâtului se relaxează. 
  2. Apneea centrală de somn, care apare atunci când creierul dumneavoastră nu trimite semnale adecvate mușchilor care controlează respirația. 
  3. Sindromul complex de apnee în somn, cunoscut și sub numele de apnee în somn de tratament, apare atunci când cineva are atât apnee în somn obstructivă, cât și apnee în somn central. 
Dacă credeți că ați putea avea orice formă de apnee în somn, consultați medicul. Tratamentul vă poate ușura simptomele și va poate ajuta sa ameliorati acele comportamente care au dus la aparitia SSO. Scopul final este prevenirea problemelor cardiace și a altor complicații.

Simptomele SASO

Semnele și simptomele apneei de somn obstructive și centrale se suprapun, făcând uneori mai dificil de determinat tipul de apnee în somn.

Cele mai frecvente semne și simptome de apnee obstructivă și centralizată includ:
 · Sforăitul puternic, care este, de obicei, mai proeminent apnee în somn inobstructiv
 · Episoade de întrerupere a respirației în timpul somnului la care se confruntă o altă persoană
 · Treziri abrupte însoțite de dificultăți de respirație, care mai probabil indică apnee în somn de cauza centrala (cerebrala)
 · Trezirea cu gura uscată sau cu durere în gât, infectii faringiene frecvente
 · Dureri de cap dimineața, ameteala sau oboseala
 · Dificultăți la adormire (insomnie)
 · Somnolență excesivă în timpul zilei (hipersomnie)
 · Probleme de atenție
 · Iritabilitate

 Când e musai să văd un doctor?

 Consultați un medic specialist pneumolog dacă observați sau dacă partenerul dvs. observă următoarele:
 · Sforăitul suficient de puternic pentru a perturba somnul altora sau al tău
 · Dificultăți de respirație, respirație ineficienta sau sufocare in somn
 · Întreruperi intermitente ale respirației în timpul somnului
 · Somnolență excesivă pe timp de zi, ceea ce vă poate face să adormiți în timp ce lucrați, vă uitați la televizor sau chiar la volan. Mulți oameni nu se gândesc la sforăit ca fiind ceva potențial grav, și nu  toți cei care sforaie au apnee de somn, dar asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă aveți sforăit puternic, în special sforăitul care este punctat de perioadele de tăcere! Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru orice problemă de somn care vă lasă cu o oboseală cronică, somnoros și iritabil. Somnolenta excesivă in timpul zilei (hipersomnia) poate fi cauzată de apneea de somn sau de alte tulburări, cum ar fi narcolepsia.

Cititi mai multe despre cauzele si tratamentul SASO pe CardiologieLaDomiciliu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieti un comentariu pentru autori si pentru ceilalti cititori;