Monitorizare ecografica ovulatie
Ei, cum monitorizam ovulatia atunci cand ciclul menstrual este neregulat? Cand ciclul menstrual este de 28 de zile, e destul de limpede, urmarim zilele in care este cel mai probabil sa apara ovulatia, stim ca ovulul traverseaza trompa si ajunge in uter cam in 1-2 zile si putem recomanda contactul sexual dirijat (CSD) pentru a obtine cea mai buna rata de fecundare.
Desi are in mod normal 28 de zile, atunci cand constelatia hormonala este echilibrata, durata ciclului menstrual variaza in mod firesc de la o luna la alta (daca doriti sa vedeti o reprezentare grafica cu informatii mai detaliate, a ciclului menstrual, cititi in acest articol despre monitorizarea ovulatiei ecografic), poate fi 23, pana la 28 de zile, foarte rar mai indelungat. Pe baza calendarului monitorizam ciclurile menstruale (Metoda calendarului) identificam care sunt zilele perioadei fecundante si cand ar trebui evitat contactul sexual daca femeia nu-si doreste un copil. Gasiti o reprezentare grafica si mai multe detalii aici.
Cat timp monitorizam ciclul menstrual?
Pentru aceasta avem nevoie de inregistrarea ciclurilor menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.Ziua 1 a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe sangerarea (menstruatia). Apoi zilele se numeroteaza in continuare pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare, in general Ziua 28 sau 29 fiind de fapt Ziua 1. Un ciclu menstrual inseamna intervalul de timp cuprins intre prima zi de sangerare (menstruatie) / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu si poate varia in mod obisnuit intre 25 si 35 zile.
Intai din ciclul menstrual cel mai scurt scadem 18 si obtinem numarul zilei in care incepe perioada in care poate aparea ovulatia. Apoi din ciclul menstrual cel mai lung scadem 11 si obtinem astfel numarul ultimei zile in care poate aparea ovulatia.
De exemplu o femeie care are cicluri menstruale cu durata cuprinsa intre 23 si 28 zile si nu doreste o sarcina:
23-18=5
Din ziua a 5-a a oricarui ciclu menstrual trebuie evitate contactele sexuale, daca nu doreste o sarcina, deci femeia poate avea contacte sexuale nefecundante pana in ziua a 4-a, inclusiv.
28-11=17
Poate avea contacte sexuale nefecundante dupa ziua a 17-a a ciclului menstrual - perioada de abstinenta fiind: intre zilele 5 si 17 ale ciclului menstrual in cazul in care nu doreste o sarcina. Aceasta metoda nu este sigura 100%, avand o rata de esec de 9%.
Prin folosirea testelor de ovulatie (sunt stick-uri cu teste enzimatice care costa cca 3.5lei) se poate identifica cu o mai mare acuratete ziua ovulatiei, dar nici aceasta metoda nu este exacta, metoda imagistica - monitorizare ecografica a ovulatiei la domiciliu sau la cabinet ramanand singura metoda fara echivoc.
Testele de ovulatie se fac din doua in doua zile in perioada identificata ca mai sus (de exemplu din ziua a 5-a pana in ziua 17 la femeia din exemplul dat). In perioada de ovulatie puteti observa ca se elimina in zona genitala un mucus incolor, asemanator ca si consistenta cu albusul de ou, numit glera.
Monitorizarea ecografica a ovulatiei este de obicei indicata atunci cand femeia doreste sa ranana insarcinata, pentru a sti cu exactitate cand aiba contactul sexual dirijat (CSD). Contactul sexual dirijat (CSD) este indicat a doua zi dupa ce iese testul hormonal de ovulatie pozitiv. Spermatozoizii traiesc in tractul genital feminin pana la 7 zile (daca secretia nu este acida), iar calitatea spermei scade prin acte sexuale numeroase, de aceea este indicat sa treaca 1-2 zile intre contactele sexuale, iar partenerul sa nu ejaculeze in acest timp de pauza.
Cu respect,
Dr. Daniel Ganea