duminică, 12 mai 2013

Monitorizarea ovulatiei in ciclul menstrual neregulat

Monitorizare ecografica ovulatie


Ei, cum monitorizam ovulatia atunci cand ciclul menstrual este neregulat? Cand ciclul menstrual este de 28 de zile, e destul de limpede, urmarim zilele in care este cel mai probabil sa apara ovulatia, stim ca ovulul traverseaza trompa si ajunge in uter cam in 1-2 zile si putem recomanda contactul sexual dirijat (CSD) pentru a obtine cea mai buna rata de fecundare.


Desi are in mod normal 28 de zile, atunci cand constelatia hormonala este echilibrata, durata ciclului menstrual variaza in mod firesc de la o luna la alta (daca doriti sa vedeti o reprezentare grafica cu informatii mai detaliate, a ciclului menstrual, cititi in acest articol despre monitorizarea ovulatiei ecografic), poate fi 23, pana la 28 de zile, foarte rar mai indelungat. Pe baza calendarului monitorizam ciclurile menstruale (Metoda calendarului) identificam care sunt zilele perioadei fecundante si cand ar trebui evitat contactul sexual daca femeia nu-si doreste un copil. Gasiti o reprezentare grafica si mai multe detalii aici.

Cat timp monitorizam ciclul menstrual?

Pentru aceasta avem nevoie de inregistrarea ciclurilor menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.
Ziua 1 a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe sangerarea (menstruatia). Apoi zilele se numeroteaza in continuare  pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare, in general Ziua 28 sau 29 fiind de fapt Ziua 1. Un ciclu menstrual inseamna intervalul de timp cuprins intre prima zi de sangerare (menstruatie) / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu si poate varia in mod obisnuit intre 25 si 35 zile.
Intai din ciclul menstrual cel mai scurt scadem 18 si obtinem numarul zilei in care incepe perioada in care poate aparea ovulatia. Apoi din ciclul menstrual cel mai lung scadem 11 si obtinem astfel numarul ultimei zile in care poate aparea ovulatia.
De exemplu o femeie care are cicluri menstruale cu durata cuprinsa intre 23 si 28 zile si nu doreste o sarcina: 
23-18=5
Din ziua a 5-a a oricarui ciclu menstrual trebuie evitate contactele sexuale, daca nu doreste o sarcina, deci femeia poate avea contacte sexuale nefecundante pana in ziua a 4-a, inclusiv. 
28-11=17
Poate avea contacte sexuale nefecundante dupa ziua a 17-a a ciclului menstrual - perioada de abstinenta fiind: intre zilele 5 si 17 ale ciclului menstrual in cazul in care nu doreste o sarcina. Aceasta metoda nu este sigura 100%, avand o rata de esec de 9%.

Prin folosirea testelor de ovulatie (sunt stick-uri cu teste enzimatice care costa cca 3.5lei) se poate identifica cu o mai mare acuratete ziua ovulatiei, dar nici aceasta metoda nu este exacta, metoda imagistica - monitorizare ecografica a ovulatiei la domiciliu sau la cabinet ramanand singura metoda fara echivoc.  
Testele de ovulatie se fac din doua in doua zile in perioada identificata ca mai sus (de exemplu din ziua a 5-a pana in ziua 17 la femeia din exemplul dat). In perioada de ovulatie puteti observa ca se elimina in zona genitala un mucus incolor, asemanator ca si consistenta cu albusul de ou, numit glera
Monitorizarea ecografica a ovulatiei este de obicei indicata atunci cand femeia doreste sa ranana insarcinata, pentru a sti cu exactitate cand aiba contactul sexual dirijat (CSD). Contactul sexual dirijat (CSD) este indicat a doua zi dupa ce iese testul hormonal de ovulatie pozitiv. Spermatozoizii traiesc in tractul genital feminin pana la 7 zile (daca secretia nu este acida), iar calitatea spermei scade prin acte sexuale numeroase, de aceea este indicat sa treaca 1-2 zile intre contactele sexuale, iar partenerul sa nu ejaculeze in acest timp de pauza.

Cu respect,
Dr. Daniel Ganea

sâmbătă, 4 mai 2013

Deturnarea legala a fondurilor europene dpentru dezvoltare

Proiect 

Deturnare legala a fondurilor europene pentru dezvoltare rurala

Cum sa faci asa ceva, sa deturnezi fondurile europene pentru dezvoltare regionala si rurala? Fara nicio ilegalitate. Se intampla in Ungaria, in Franta, in Cehia si in Italia. La noi inca nu am auzit, dar mai e timp.

Da, faci un proiect pe ce vrei tu, tot ce-ti trece prin cap numai sa fie eligbil, ti-l scrie ca lumea de o firma de consultanta care pentru un avans + comision cash in momentul aprobarii te invata ce si cum sa faci ca sa-ti fie aprobat din prima, si apoi primesti banii, pentru ca in astfel de cazuri, banii se livreaza de la inceput, nu pe parcurs ca in cazul fondurilor de preaderare.

Acum, oare ce idei de proiecte europene sa-ti vina? 

 Site-ul Open Europe a publicat o listă de 50 de exemple de deturnari legale de fonduri UE. In capul istei este tunul de 350.000 lire sterline pentru un centru de fitness și un centru de reabilitare pentru câini în Ungaria.
Da, Fondul UE de Dezvoltare Rurală plătit o suma atat de mare pentru un proiect pentru a "îmbunătăți stilul de viață și de trai al câinilor" - care presupunea dezvoltarea unei clinici de hidroterapie pentru câini. Mai mult de un an de la aprobare, constructia nu a inceput inca.

 Degeaba ai busola fara timona 


Alte 4.5 millioane de lire sterline £ s-au dus pe o flotă de limuzine pentru deputați europeni la Strasbourg, numai în anul 2009. Toti soferii de la compania respectiva au fost nevoiti să semneze o clauză de confidențialitate "care garantează discreția absolută". Ce sa mai comentam...

În Marea Britanie, terenuri de golf, centre de motorsport și cluburi de vânătoare au tot beneficiat de mii de lire sterline destinate subvențiilor pentru agricultură. Directorul Open Europe, Mats Persson a declarat: "Bugetul UE este irațional, prea complex și fără speranță a iesi la liman. Sume imense de bani sunt irosite pe proiecte care nu fac nimic pentru a ajuta economia UE să se întoarcă pe drumul cel bun. Asa ca nu poate fi vorba de fel de majorări bugetare, până ce problemele cu risipa și managementul ineficient nu au fost rezolvate.

Cum pot fi banii folositi cu cap? Melci? Goji? Ciupercarii?



Va rog sa-mi spuneti ce idei de proiecte europene credeti ca ar putea fi utile sau inutile la noi in Romania. Caci desi s-au epuizat din 2012, si se va aloca din ce in ce mai putin in viitor, mai sunt inca miliarde de euro din aceste fonduri pentru dezvoltare rurala si agricultura. Concret, Romania primeste din 2014 suma de 39,88 de miliarde de euro, pentru fonduri structurale si agricultura, in crestere cu 18% fata de alocarea pentru 2007-2013.

Cu respect,
Dr. Daniel Ganea
Medic de familie

Cat Aspartam suporta ficatul tau astazi?

Aceasta din fotografie este o buna reprezentare, cat se poate de plastica a cantitatii de aditivi alimentari - indulcitori aspartam din diferite bauturi "soft" drinks "racoritoare"...

cat aspartam suporta ficatul tau astazi?




Iar aceasta este o traducere aproximativa a articolului original despre abuzul involuntar de ASPARTAM (am auzit ca abuzul de indulcitori ar fi factor favorizant in cancer):

"Hrana să-ți fie medicament, și medicamentul tău hrana ta." - Hippocrate , parintele medicinei

Suntem ceea ce mancam, literalmente
Acesta este mesajul de la părintele fondator al medicinei moderne repetat în acest film documentar curajos realizat in 2011 de producătorii și regizorii James Colquhoun și Laurentine zece Bosch. "Conteaza ce mananci" este un aspect stringent, lovind greu si rapid obiceiurile care afecteaza starea noastră actuală de sănătate .
În ciuda miliarde de dolari de finanțare și de cercetare în așa-numitele noi cure, vom continua sa suferim de o serie de boli cronice și maladii în fiecare zi . Tratand o populație supra-intoxicata și supra-indulgenta cu o serie de terapii si ele toxice și produse alimentare sarace in nutrienti esentiali este cu siguranta o masura care nu ajută situația.
"Conteaza ce mananci" încearcă să descopere afaceri ale bolii și în același timp, exploreaza utilizarea în condiții de siguranță, ieftin și eficient de alimente obisnuite bogate in nutrienti si suplimente pentru prevenirea și adesea inversarea aspectelor cauzale care stau la baza bolii. Cu premisa filmului: accesul la informații solide ajută oamenii să facă invariabil alegeri mai bune pentru sănătatea lor.


Principalele surse de Aspartam te pandesc din alimentatia zilnica din comert.
Aspartamul folosit în peste 6.000 de produse, ca un îndulcitor artificial, este o substanță toxică care prezintă riscuri grave pentru sănătatea publică. Cu toate acestea, publicul larg poate să nu fie conștient de cât de nociv poate fi acest înlocuitor al zahărului.
Aspartamul este extrem de susceptibil la dependenta. Ea determină pofta reala pentru toxina - incercati sa nu mancati o vreme salamuri sau afumaturi, sau carnuri sau prajituri sau biscuiti. Mulți consideră că nu se pot opri din utilizarea produsului din cauza unor simptome de sevraj mai mult sau mai putin severe. Dependenta poate afecta sistemul imunitar uman și a fost direct legată de cancer. [urmeaza sa caut studiile, pentru ca am auzit dar.. vad ca tot se foloseste peste tot in lume]

Aspartam este o larg cunoscuta excitotoxina care stimulează reacția celulelor umane pentru indulcitor care nu conține de fapt nicio dulceață. Excitotoxinele s-au dovedit a crea crestere de cancer si a metastazelor. Acest proces hrănește celulele canceroase. [cred ca mai corect era stimuleaza, ca daca nu are zahar.. cum sa le hranesca?]

Acidul aspartic, de asemenea cunoscut sub numele de aspartat in sarurile sale alimentare, acționează ca un neurotransmițător în creier. Aceasta facilitează transmiterea de informații de la neuron la neuron.

Cantitati excesive de aspartat din creier ucide practic neuronii, permițând invazia de cantitati masive de calciu in celule. Acest aflux generează niveluri extreme ale radicalilor liberi care distrug celulele. [daca zice el... ca eu nu stiu de unde.. o fi, n-o fi... daca ati citit e undeva, spuneti si la altii intr-un comentariu]

Deteriorarea celulelor neuronale este cauzată de utilizarea nejustificată a aspartat. Acesta este motivul pentru care sunt considerate "excitotoxine." Ele "excita" sau stimulează celulele neuronale până la moarte, accentuând degenerescența senilă sau condiții preexistente precum scleroza in placi, atrofia cerebrala considerata idiopatica, etc.

Pericolele date de aspartam in alimentati acontemporana 
(Diet Coke Zero Efecte secundare intoxicatii Pepsi Max gura după consum sucraloza)

[caption id="" align="alignnone" width="400"]Cea mai tare chestie: nici furnicile, nici mustele, nici animalele nu se ating de ea, dat FDA a aprobat-o in alimentatia umana. Da de gandit! Cea mai tare chestie: nici furnicile, nici mustele, nici animalele nu se ating de ea, dat FDA a aprobat-o in alimentatia umana. Da de gandit![/caption]

"Atunci când dieta este greșită, medicina nu este de nici un folos. Atunci când dieta este corectă, medicina este de nevoie. "~ Proverb Ayurveda antic


----------------------------------------------------

Cu respect,

Dr Daniel Ganea
dr. Daniel Ganea


.
Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

-------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă ai cont pe Facebook, WordPress, Google+, Linkedin sau Tweeter, poți folosi butoanele Like și Share de mai jos pentru a recomanda articolul și prietenilor tăi.