joi, 10 aprilie 2008

'Cultura generală' vs 'Educaţie pentru viaţă'

În liceele americane elevii au un curs de 'educaţie pentru casă'. Un fel de 'lucru manual'. Numai că în loc să sculpteze, sa modeleze plastilină sau să impletească coşuri sau să facă căsuţe pentru păsărele, copilul american învaţă să gătească, să coase la maşină, să aibă grijă de un bebe - nu vă miraţi, săptămâna trecută am vazut două tinere mămici de 16 şi 17 ani - în pediatrie! ele aveau laringită, bebeluşii lor erau sănătoşi. Deasemenea liceenii americani mai învaţă reguli de bază de protecţia muncii care la noi se fac între două ţigări în pauza de masă.




De aceea cetăţeanul american are o disciplină şi un ţel bine precizat în viaţă, pentru că de mic a fost pregătit să aleagă în cunoştinţă de cauză şi să ducă la bun sfărşit ce a început, pe bază de planificare. E adevărat că muncesc toată ziua ca furnicile şi roiesc incoace şi-ncolo, dar la ora 16.35 au parcat pe aleea din faţa casei. Pentru că îşi preţuiesc timpul şi resursele (nu acelaşi lucru se poate spune despre benzină, dar şi asta e pe cale de a se schimba). Ei învaţă de mici să fie performanţi. Noi învăţăm să avem cultură. Aşa suntem noi mai boemi..

Ei bine, e timpul să începem a ne pregăti copii pentru ceea ce le dorim: fericirea .

Când am descoperit "Atitudinea este totul" a lui Jeff Keller am zis, dacă vrei sa faci cuiva un cadou, da` aşa... ceva mare.. nu-i lua un "mercedes - ar fi banal"... Dăruieşte-i această carte, dăruieşte-i şansa de a alege felul cum percepe lumea. Pentru că despre asta este vorba în cartea lui Keller, despre atitudine - fereastra prin care vezi lumea. Părerea mea e că nu toţi au această oportunitate. Şi-mi doresc să o promovez.

Pentru ca fericirea şi-o face şi omul cumâna lui.

Acest lucru nu se învaţă în şcoală. De aceea mă întreb şi eu care e rolul "culturii generale" cu care ne lăudăm? Este oare spre binele nostru, ne ajută să fim mai buni? Cu siguranţă acesta a fost dezideratul dascălilor noştri dar lumea evoluează într-un ritm accelerat şi e nevoie de o adaptare eficientă. Nu este oare lipsa acută de performmanţă a românilor o consecinţă a lipsei pregatirii adecvate în perioada critică de formare?

Ideea de 'Cultura generala' vs 'Educaţie pentru viaţă' am întâlnit-o şi la Eduard Ezeanu care este instructor de performaţă la Extreme Training, un specialist în comunicare şi unul din cei care au început să transmită ceea ce este pentru noi oamenii poate cea mai importantă artă (pentru că trăim între oameni), arta de a relaţiona în modul cel mai performant.

Trebuie să înlocuim din comportamentul nostru heirupismul cu gândirea pragmatică. Şi numai printr-o educaţie adecvată putem face aceasta.


[polldaddy rating="6558992"]
----------------------------------------------------

Cu respect,

Dr Daniel Ganea
dr. Daniel Ganea

.

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

-------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă ai cont pe Facebook, WordPress, Google+, Linkedin sau Tweeter, poți folosi butoanele Like și Share de mai jos pentru a recomanda articolul și prietenilor tăi.

Un comentariu:

  1. Mersi de mentiune. Ma bucur ca ti-a placut ideea. PS: nu sunt "instructor" pentru Extreme Training, ci pentru Career Experts. Ei sunt alta mancare de peste.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti un comentariu pentru autori si pentru ceilalti cititori;