joi, 29 mai 2008

ADITIVI ALIMENTARI NENUMEROTAŢI din ANIMALE

Cu „@” sunt marcati aditivi de origine animală (majoritatea din porc)

ACID
ARACHIDONIC @
Obţinut din ficat, creier, glande de
origine animală, sau ulei
ACID ASPARTIC @ Obţinut din ASPARTAM (vezi E951)
ACID NUCLEIC @ Este obţinut din celule
ACID PALMITIC @
ALBUMINĂ@
AMBERGRIS@ Obţinut din balenă
ARONIA


Obţinut din arborele Aronia
arbutifolia; este utilizat ca extensor de
gust în jeleuri, puding, pudre pentru
desert, iaurt, deserturi lactate, creme,
produse de cofetărie, brânzeturi
omogenizate, prăjituri crocante, creme
de fructe, îngheţată şi băuturi instant
BETAINĂ@ Obţinut din ulei
BIOTINĂ
Vitamină de creştere ce aparţine complexului
B, întâlnită mai ales în
drojdie, ficat, gălbenuş de ou; nu are
efecte secundare cunoscute
BITARTRAT DE Obţinut din ţesut animal
COLINĂ @
CAFEINĂ
Este un alcaloid întâlnit în mod natural
în ceai, seminţe de cola şi cafea; toxică
în doze mari, poate provoca palpitaţii,
hipertensiune arterială, vomă,
convulsii, dureri de cap, diaree, urinări
frecvente, deshidratări, insomnie,
crampe stomacale, tremurături ale
mâinilor, spasme musculare;
acţionează ca laxativ, favorizează
eliminarea calciului din organism;
creşte secreţia acidă gastrică,
amplificând simptomele ulcerului
peptic; este folosit ca un stimulent uşor
în cantităţi moderate; cafeina poate da
o dependenţă moderată, fapt ce face ca
unele persoane să aibă dureri de cap
dacă renunţă la produsele cu cafeină. A
se evita cafeina, chiar şi în cantităţi
mici, de către femeile însărcinate şi de
către copii
CATALAZĂ@ Se obţine din ficat bovin
CAZEINĂ
Este o fosfoproteină din lapte care are
structura moleculară foarte
asemănătoare glutenului; persoanele
celiace (cu enteropatie gluten-sensibilă)
trebuie s-o evite
CITRUS RED No2
Provoacă cancer la animalele de laborator;
este folosit pentru colorarea
cojii de portocală
CIVET@ Obţinut din pisică
COLAGEN@
COLESTERINĂ@
DIHIDROCLORHIDRAT
DE CHININĂ,
SULFAT DE
CHININĂ
Alcaloid toxic extras din scoarţa
arborelui Chinchona; este utilizat ca
aromatizant în băuturile nealcoolice
carbonatate (apă tonică, băutură
amăruie cu lămâie) şi ca tratament
pentru malarie; poate provoca dureri de
cap, greaţă, ţiuituri în ureche şi imagini
neclare; FDA (Food and Drug
Administration) limitează strict
cantităţile care pot fi utilizate
ENZIME@
ERITRITOL@
Este obţinut printr-un proces de
fermentaţie, pornind de la dextroză; se
mai poate obţine din stomac de viţel;
este folosit ca îndulcitor pentru băuturi
şi produse de cofetărie
ETIL VANILINĂ
O aromă artificială cu miros de vanilie;
este de 3,5 ori mai parfumat decât
vanilia naturală şi mult mai ieftin;
acest lucru explică de ce producătorii
preferă să utilizeze această substanţă în
băuturi nealcoolice, îngheţată şi
produse de patiserie; în general se
consideră fără efecte adverse
cunoscute
EVANS BLUE CI
DIRECT BLUE 53 Provoacă dermatite de contact
FD&C GREEN No3
FAST GREEN Produce tumori vezicale
FD&C RED No 102
NEW COCCINE
Este un alergen; este interzisă
utilizarea lui în alimente
FD&C YELLOW
No 11 Provoacă dermatite de contact
FENILALANINĂ,
FENILANINĂ
Este un aminoacid esenţial, utilizat de
organism pentru producerea unor
hormoni (epinefrina, norepinefrina,
tiroxina, colecistokinina) şi a
melaninei; colecistokinina reduce
apetitul, lucru important pentru unele
persoane cum sunt sportivii, care
trebuie să-şi menţină o anumită greutate
corporală; efectul antialgic al
fenilalaninei este folosit de atleţi
pentru afecţiuni ale muşchilor,
ligamentelor, tendoanelor şi
articulaţiilor, precum şi pentru
inflamaţii şi spasme provocate de
exerciţii intense. Persoanele cu
fenilcetonurie trebuie să-l evite,
întrucât neputând să-l metabolizeze
creşte concentraţia în creier a acestei
substanţe (uneori cu consecinţe
letale)
FENILEFRINĂ
Decongestionant al căilor nazale; este
folosit în industria farmaceutică; poate
provoca greaţă, tulburări gastrice,
pierderea apetitului, nervozitate,
nelinişte, ameţeală, dureri de cap,
dureri pectorale, accelerarea ritmului
cardiac, anxietate, teamă, urinare
dificilă sau dureroasă şi insomnie
FOSFOLIPIDE@
FRUCTOZĂ
Este un monozaharid întâlnit natural în
miere şi fructe proaspete; cofetarii îl
utilizează la prăjituri, pâine şi fursecuri
pentru a se rumeni mai bine
GLIADINĂ
Se găseşte în grâu. Este principalul
ingredient al pâinii, cornurilor, pastelor
făinoase, prăjiturilor şi a majorităţii
produselor de patiserie; pastele
făinoase şi spaghetele sunt produse
tipice din grâu; persoanele celiace (cu
enteropatie gluten-sensibilă) trebuie săl
evite
GLICERIDE
Componente ale grăsimilor; se folosesc
la stabilizarea sosurilor, slăninei,
uleiurilor vegetale, margarinei şi
unturii; forma cea mai folosită este
monoglicerid citrat; FDA (Food and
Drug Administration) impune limite
stricte în utilizarea gliceridelor
GLICOGEN@
GLUCURONOLACTONĂ,
ACID
GLUCURONIC @
Este o substanţă prezentă în mod
natural în organism, sintetizată în ficat
din glucoză; stimulează metabolismul,
ajutând la detoxifierea organismului; se
întâlneşte de asemenea în plante, în
principal în gume; este un constituent
al ţesutului fibros şi conjunctiv la toate
animalele
GUAIACOL Se utilizează de zeci de ani în unele
produse ca expectorant
HIDROLIZAT DE
PROTEINĂ DIN
PLANTE (HPP)
Vezi HIDROLIZAT DE PROTEINĂ
VEGETALĂ (HPV)
HIDROLIZAT DE
PROTEINĂ
Persoanele celiace (cu enteropatie
gluten-sensibilă) trebuie să-l evite. În
VEGETALĂ (HPV) multe alimente procesate s-a înlocuit
MSG (glutamat monosodic – E621) cu
HVP. Deşi pare mai natural, acest
aditiv este considerat de dr. Blaylock
(citat de Asociaţia Feingold) o
ameninţare mai mare decât MSG,
ţinând cont de materia primă de la care
se porneşte şi de substanţele folosite în
procesul tehnologic de preparare a lui.
Este incredibil că FDA (Food and Drug
Administration) nu a reglementat
conţinutul de substanţe cancerigene din
acest aditiv şi nici cantitatea care poate
fi adăugată în alimente
HORMONI@
KERATINĂ@ Derivat din unghii sau păr
LIPID, LIPOID@
LIZINĂ-L@
LIZINĂ-DL@
Similar cu ERITRITOL
MALTODEXTRINĂ
Complex carbohidrat natural; se poate
obţine din cartofi sau amidon de
porumb; se utilizează în industria
alimentară la dulciuri, băuturi, bere,
îngheţată, fructe conservate, lapte praf,
checuri, biscuiţi şi pâine; se mai
foloseşte în industria farmaceutică,
textilă etc.; se consideră fără reacţii
adverse
MENTOL
Este un alcool cristalin ce se găseşte în
uleiurile de mentă; are un miros
pătrunzător şi un efect răcoritor ca de
mentă; poate fi alergic
METIONINĂ@ Obţinut din proteine
NEUTRAL RED Provoacă dermatite de contact
OLEAMINĂ, ACID
OLEIC @
OLESTRA (OLEAN)
Olestra este un produs sintetic al firmei
Procter & Gamble care nu se absoarbe
în organism. El a fost creat pentru a
înlocui grăsimea obişnuită la persoane
care vor să slăbească şi pentru a reduce
riscul afecţiunilor cardiace. Olestra
poate provoca diaree, crampe
abdominale, balonări şi alte reacţii
adverse. Uneori aceste reacţii sunt
destul de severe. Olestra reduce
capacitatea organismului de a absorbi
carotenoidele liposolubile (ca alfa- şi
beta carotenul, licopenul, luteina şi
cantaxantina) din fructe şi legume.
Şcoala de Sănătate Publică din Harvard
menţionează că: „consumul îndelungat
de gustări (snack-uri) cu olestra poate
duce la decese inutile datorate
cancerului pulmonar şi de prostată,
precum şi la orbiri ale persoanelor în
vârstă datorate degenerării maculare.
În plus olestra provoacă diarei şi alte
afecţiuni gastrointestinale, chiar şi în
doze mici” . Cu toate că acest produs a
fost aprobat de FDA (Food and Drug
Administration) produsele care-l conţin
ar trebui să poarte etichetă cu
avertizarea: Acest produs conţine
Olestra. Olestra poate provoca crampe
abdominale, diarei şi împiedică
absorbţia unor substanţe nutritive şi a
vitaminelor liposolubile (A, D, E, K).
Centrul pentru Ştiinţe în Interes Public
din Washington DC sfătuieşte
consumatorii să evite alimentele ce
conţin olestra.
OXISTERINĂ@
PANTENOL@
PEPSINĂ@
POLIPEPTIDE@
POLIVINILPOLIPIROLIDONĂ
(PVPP)
Este o pudră de culoare albă, care se
adaugă în bere pentru îndepărtarea
compuşilor fenolici. În aceste condiţii
berea devine clară şi îi creşte termenul
de valabilitate.
PROGESTERON@
RENINĂ@ Este un ferment pentru brânzeturi,
obţinut din stomac de viţel
SALICILAŢI
Săruri ale acidului salicilic; se folosesc
în dulciuri, plăcinte, băuturi nealcoolice
şi cornuri dulci; poate produce
reacţii alergice, iritaţie şi sângerări,
hiperactivitate la copii, poate agrava
astmul bronşic; Feingold recomandă
evitarea alimentelor ce conţin salicilaţi
naturali sau de sinteză de către copii
SCORŢIŞOARĂ
(CINNAMON)
Condiment obţinut din scoarţa
copacului Cinnamomum zeylanicum;
poate fi alergic
TAURINĂ Aminoacid neesenţial, obţinut în procesul
de metabolizare al metioninei şi
cisteinei; persoanele diabetice sau
hipoglicemice trebuie să consume
produse cu taurină numai cu acordul
medicului, întrucât aceasta poate
influenţa activitatea insulinică;
consumul excesiv de taurină poate
provoca diaree şi ulcer peptic
TIAMINĂ
Este o sursă de vitamina B1;
acţionează ca coenzimă în
metabolismul energetic, menţine
apetitul, buna funcţionare a tractului
digestiv şi sistemului nervos; în doze
mari provoacă dureri de cap,
iritabilitate, puls rapid, tremurături şi
slăbiciune
TIOMERSAL
Este un conservant foarte eficient ce
conţine mercur; se utilizează în unele
produse şi vaccinuri; FDA (Food and
Drug Administration) estimează că
această substanţă este utilizată în peste
30 de vaccinuri şi produse biologice
înregistrate; mercurul se elimină din
organism în timp îndelungat şi
acumularea lui poate provoca afectarea
ireversibilă a creierului (manifestată
prin iritabilitate, teamă, tremurături,
modificări ale văzului şi auzului şi
probleme de memorie), rinichilor şi
fetusului
TORULA
Este o substanţă obţinută din carbohidraţii
din pasta de lemn în industria
hârtiei; tipul S este folosit în produsele
şi cerealele pentru copii; tipul F este
utilizat ca supliment nutritiv pentru
bovine, peşte şi pui; este alergen pentru
persoanele cu febra fânului şi astm
ULEI DE CUIŞOARE
Ulei esenţial natural obţinut prin
distilarea cu vapori a cuişoarelor; poate
fi alergic
VIOLET DE
GENŢIANĂ CI
BASIC VIOLET No 3
Provoacă dermatite de contact
ZINC
Este un element esenţial pentru
organismul uman; se găseşte în mod
natural în carne (în special ficat), peşte,
legume, cereale integrale, drojdie de
panificaţie, brânză, lapte, alune, floarea
soarelui şi seminţe de susan; dozele
foarte mari de zinc provoacă vomă,
diaree, nelinişte, iritaţie stomacală,
imunodepresie şi anemie; doze mari de
zinc duc la scăderea nivelului de HDL
- colesterol şi cresc riscul bolilor
cardiace



----------------------------------------------------

Cu respect,

Dr Daniel Ganea
dr. Daniel Ganea

.

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

-------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă ai cont pe Facebook, WordPress, Google+, Linkedin sau Tweeter, poți folosi butoanele Like și Share de mai jos pentru a recomanda articolul și prietenilor tăi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieti un comentariu pentru autori si pentru ceilalti cititori;