marți, 20 mai 2014

Hai sa ne uitam putin in gradina americanilor

Medscape a publicat deunazi o statistica nationala privind remuneratia si satisfactia medicilor specialisti din diverse specialitati medicale. Desi pentru a evolua este corect sa ne comparam doar cu noi insine, cu ce am fost si cu ce suntem, mi se pare relevant sa analizam putin cifrele, nu atat pentru a vedea cum traiesc medicii in america, fiindca stim ca traiesc bine, ci ca sa ne mai luminam la minte.


Asa cum se vede din imaginea de mai sus, statul american se implica din ce in ce mai mult in finantarea serviciilor de sanatate, atat prin asigurarile nationale de sanatate cat si prin reglementarea celor private. Ca o paranteza, nu-i iese chiar intotdeauna: stimularea concurentei similar cu ce se intampla la noi, prin licitatii periodice de contractare, prin care furnizorii sunt fortati sa scada neperformant preturile, priveaza populatia de o serie de servicii, fortand oamenii fie sa-si plateasca din buzunar, fie sa astepte pana la urmatoarea perioada de contractatre. Intre timp, furnizorii au prerogativa de a-si alege pacientii pe care sa-i serveasca in functie de suma pe care o scot de pe urma lor. Si pentru ca sumele au fost reduse artificial prin licitatiile de contractare, vor refuza pacientii care vin in cursul unei perioade, sau care vor sa schimbe furnizorul. Asta e.

Evolutie

O parte substantiala a studiului scoate in evidenta tendinta de crestere a increderii furnizorilor in asigurarile nationale de sanatate, in fapt un fenomen de adaptare la noile conditii din piata.


Medicii care fac cariera lucrand pe cont propriu (free-lanceri), castiga substantial mai mult decat cei care lucreaza ca angajati. E logic. Asta cu toate ca toti lucreaza pe branci, vom vedea mai tarziu.

.

Sa vedem de cat din timpul medicului beneficiaza pacientul american in cadrul fiecarei specialitati:


Si pentru ca nimeni nu e scutit de hartogarie, iata cat timp petrec colegii nostri americani in fata hartiilor:


Asta e, daca vrei sa fii propriul tau sef, ai mai multe hartii de facut. :)

.

Iata sumele pentru care se straduiesc cu spor medicii americani:



Dupa cum se vede, medicii de familie si infectionistii sunt in coada, in timp ce ortopezii ii depasesc cu un mare avans pe plasticieni, $100.000 pe an mi se pare mie un mare avans. Cardiologia e pe locul doi, flancata bine de tot de specialitati chirurgicale, semn ca omenirea va suferi din ce in ce mai mult de boli de inima in secolele ce vor urma...
.
Cu toate acestea, mai mult de jumatate din ortopezi se simt profund nedreptatiti de remuneratia pe care o primesc...

.
Fidelitatea pentru meserie si pentru chemarea de a fi medic este si ea un indicator important pentru iconomia medicinii, suntem poate tentati sa credem ca mai mult din ratiuni economice, dar sa vedem ce spun cifrele
.

.
Internistii si infectionistii, desi sunt remunerati mai spre coada clasamentului, se lauda ca ei ar alege tot medicina ca domeniu al carierei, iar cei din dermatologie care la salarii se invart intre ramurile chirurgicale, se grabesc sa se laude ca ar fi tentati sa aleaga din nou dermatologia ca specialitate.

Drept pentru care trebuie sa ne intrebam unde este intr-adevar motivatia alegerii meseriei de medic.

.
Intr-adevar, suntem fiinte sociale si avem nevoie sa-i ajutam pe ceilalti si sa ne fie recunoscute meritele. De aceea Facebook a devenit emblema erei noastre, depasind cu mult relevanta pe care a avut-o la timpul sau infiintarea Internetului.
.

Material si metoda

Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, studiul este relevant in cadrul populatiei medicale americane pentru ca: