Am citit un articol potential generator de proces de malpraxis medical, care m-a intristat foarte tare, cazul unui parinte a carui suferinta inutila putea fi evitata. Stiu ca nu se poate generaliza, dar e o vorba: "cand doi iti spun ca esti cal... iti cumperi șa". Trebuie sa facem ceva in aceasta privinta, ca eu nu vreau sa trec prin ce-a trecut omul asta.
Acum am citit mai multe articole ale aceluiasi autor si asa cum insusi recunoaste in cuprisul respectivului articol, in ziua de azi se scrie mult mai mult pentru senzational si mai deloc pentru adevar. De aceea am stat in dubiu daca se cade sa comentez acest articol, daca ajuta la ceva... Am ajuns la concluzia ca daca nimeni nu zice, treburile nu au nicio sansa sa se schimbe. Si eu vreau sa se schimbe, tocmai ca sa nu mi se intample si mie la fel. Prin urmare, cred ca e cazul sa ne informam si sa spunem si la altii, pentru ca cine are informatia stapaneste situatia.
Si cercetand malpraxisul si oamenii am dat peste o serie de articole care prezinta statistic cauzele marii majoritati a proceselor de malpraxis si implicatiile concluziilor la care s-a ajuns in urma acestui studiu. Aceste lucruri sunt de bun simt, ceea ce si eu insumi sustin si promovez prin articolele mele: doctorul si preotul nu pot fi simpli prestatori de servicii.
Majoritatea proceselor de malpraxis pot fi prevenite
Atunci când un medic este implicat într-un proces, reacția tipică a personalului și uneori chiar a medicului, tinde să fie: "doctorul a dat-o n bara, medicul a făcut ceva greșit. " Personalul medical și medicii considera în general că procesele apar doar din cauza erorilor medicale...
"Nu este adevarat" spune Pamela Willis, manager de risc la Compania medicilor, un asigurator de malpraxis medical cu sediul în California. De fapt acțiunile și atitudinile personalului medical pot ajuta de multe ori la prevenirea proceselor de malpraxis.
"Personalul medical nu își da seama că au de jucat un rol esential in a ajuta la prevenirea proceselor de malpraxis. Acest lucru ar trebui sa fie clar si permanent reamintit tuturor lucratorilor din domeniul medical. Personalul medical auxiliar este cel cu care pacientul vede cele mai multe ori și ei sunt cei care de multe ori dezvolta cel mai puternic raport cu pacientul" a spus specialista la conferință Medical Group Associated Management 2013, în San Diego.
Pacientii evalueaza competența și nivelul de grija a unui medic cu mult diferit fata de cum o fac medicii insisi. Poate că un anumit medic este intr-adevar cel mai bun clinician din zonă sau în specialitatea lui, dar nu acesta e modul in care pacientii pot evalua capabilitatile lui.
Pacientii nu au cunoștințe medicale de specialitate, astfel încât acestia utilizeaza in schimb in aprecierea pe care o fac, calitatea interacțiunii cu medicul și personalul medical. Aceste sunt mijloacele acre le stau la indemana pacientilor pentru a defini calitatea ingrijirii lor. Pacientul apreciaza adesea inconstient factori cum ar fi: "Am fost primit bine? Nu le pasa de mine? Am încredere in medicul și personalul medical respectiv?"
Desi pacientii pot da în judecată în cele din urmă pentru o eroare extraordinara care le-a cauzat suferinta ce putea fi evitata, de cele mai multe ori există alte motive implicate in luarea deciziei de a porni procesul de malpraxis. "Pacientii dau în judecată medicii din cauza furiei și nemulțumirea față de cum au fost tratati, ei doresc raspunsuri, dar nimeni nu vorbeste cu ei, ca si cum faptul ca se afla acolo, ca au cerut ajutorul specialistului, i-ar decadea din dreptul la a fi informati. Asa ca ei sunt nemultumiti de atitudinea personalului sau furnizorului, doresc răzbunare sau compensatie pentru suferintele suplimentare. Sau mai rar, pur si simplu simt nevoia sa-si scoata parleala" spune Willis."
Un factor major in procesele de malpraxis
De ce unele procese pot fi prevenite
Willis a raportat la conferintă, că o analiză a unui studiu Companiei medicilor a arătat că in 2509 de plangeri înregistrate intre 2007-2012, comunicarea a fost un factor declansator in 21% cazuri.
Deși comunicarea cu pacientul în timpul examinării și la cabinet este extrem de importanta, tinde sa se deterioreze la un moment dat." Cand pacientul părăsește cabinetul, 80% din ceea ce i s-a spus este uitat. Din restul de 20%, numai o jumătate din informație este retinuta corect. Deci rămane numai aproximativ 10% din informație care a fost retinută si inteleasă în mod corect . "
Medicii trebuie să recunoască acest lucru și să reamintească periodic personalului medicl de rolul esențial pe care îl joacă în prevenirea proceselor de malpraxis și menținerea pacienților mulțumiți și fericiți. Personalul constituie parte integrantă a echipei medicale în menținerea unei atitudini de practică sănătoasă.
Când vine vorba de comunicarea cu pacientii, există modalități pentru medici și personalul medical pentru a îmbunătăți interacțiunile lor cu apartinatorii si pacientii, ajutand si cooptandu-i sa participe la ingrijirea sanatatii lor. Acest fel de relatie ajuta la prevenirea proceselor de malpraxis, spune Willis.
1. Trebuie pus în aplicare un sistem de urmărire pentru rezultatele testelor de laborator. " Unul dintre motivele de top pentru procese de malpraxis este pierderea unor diagnostice sau diagnostice întârziate."
Adesea este tragic: un pacient caruia i s-a facut un test de diagnostic care ar releva o boală gravă; cu toate acestea rezultatele testului au fost puse în dosarul pacientului și lui nu i-a mai comunicat nimeni.
Nu exista incă niciun mecanism pentru a se asigura că aceste rezultate au ajuns si la pacient. Pacientul respectiv nu a mai venit înapoi la cabinet decat dupa un an și atunci când medicul a deschis dosarul, a văzut diagnosticul. Intre timp insa situația a progresat serios pentru pacient, iar cabinetul respectiv a intrat în necaz.
2. Nu trebuie sa se permită pacientului să semneze vreun formular de consimțământ dacă încă mai are întrebări pentru medic - Uneori, un asistent medical oferă pacientului un teanc de hârtii, inclusiv un formular de consimțământ ca să semneze, ca parte din actele lor standard, in timp ce pacientul este încă în așteptare pentru a fi vazut de medic. În această situație, pacientul este rugat să-l semneze fără să vorbească cu medicul despre riscurile sau pro și contra tratamentului - este absurd, chiar daca este operativ. Iar acest formular de consimțământ nu ar rezista în instanță.
Ce-i de făcut?
Practici inteligente pentru prevenirea Proceselor de malpraxis
3. Evitați să puneti pacientul să răspundă cu da sau nu la vreo întrebare. " Când medicul întreabă lucruri cum ar fi: "Ai înțeles ce-am spus?", aceasta poate fi intimidant pentru pacienti ", spune Willis . " Uneori, ei vor spune " da", doar de teamă de a nu părea prosti, fără să realizeze că uneori e normal să nu inteleaga, mai ales avand in vedere si stress-ul, ca doar nu au venit la medic de placere. "
O cale mult mai bună de a afla dacă pacientul a înțeles, este de a-ti asuma sarcina de a verifica dacă a fost sau nu comunicarea eficace. Vorbeste cu pacientul atunci când ai terminat instrucțiunile care trebuiesc transmise și spune: "V-am explicat tot ce ar fi bine sa stiti despre ingrijirea postoperatorie, puteti a rog sa-mi spuneti ce ati inteles, sa vad daca nu cumva am omis ceva?"
In acest fel pacientul nici nu simte că este testata puterea lor de înțelegere, iar rezultatul este nu numai o mai buna comunicare dar si o mai buna relationare si intarirea increderii in medicul specialist, ca profesionist si ca om.
4. Este bine sa se efectueze audituri periodice de comunicare cu receptionerii si asistentii și apeluri telefonice cu pacientii, pentru a vedea cum se mai simt si cum apreciaza relatia cu cabinetul. Pamela Willis a remarcat ca uneori membrii personalului auxiliar care nu sunt de fapt personal medical calificat, considera mai mult sau mai putin constient că au acumulat cunostinte medicale lucrand la cabinet si dau sfaturi medicale sau fac sugestii de tratament prin telefon pacientilor. Ei simt - și uneori poate fi chiar adevarat - că medicul ar da acelasi sfat dacă ar fi văzut pacientul.
Cu toate acestea, în cazul în care pacientul suferă orice efecte adverse, faptul că o persoană necalificata medical a dat sfaturi ar fi un factor major împotriva praxisului în cazul în care are loc un proces de malpraxis, iar medicul ar fi pus într-o postura nefavorabilă. "Nu permiteți ca sfaturile medicale să fie date de către membrii personalului fără licență medicală", spune Willis. Personalul ar trebui să dea doar informații adecvate cu domeniul lor de acreditare in practică.
5. Atribuiiti responsabilitatea ospitalitatii, ordinii si functionarii "camerei de așteptare" la un anumit membru al personalului, preferabil prin rotatie. Această persoană ar trebui să monitorizeze timpii de așteptare, să informeze pacientii daca au de așteptat mai mult decat credeau, și asigurați-vă că experiența in sala de așteptare este de confortabilă. Asigurați-vă că există material de lectură de actualitate (ziare, reviste de specialitate) și o temperatură confortabilă. Furnizarea de apă, cafea sau ceai poate fi o idee bună mai ales in anumite circumstante. Sa fie atenți la comportamentul perturbator în sala de așteptare și să le aducă în atenția medicilor imediat pentru a tine stuatia si satsfactia pacientilor sub control.
6. Dati pacientilor sa completeze sondaje privind satisfacția si doleantele cat timp asteapta, întrebati despre fiecare aspect al vizitei la medic. "Studiu după studiu constata o corelație între satisfactia pacientului și procesele de malpraxis", spune Willis . "Revizuind rezultatele sondajelor privind satisfactia pacientului, vom vedea ca medicii cu pacientii mai mulțumiți au avut cel mai puține procese, cei din grupul de mijlocul de satisfactie a pacientilor a avut cu 26% mai multe procese de malpraxis, iar medicii cu mai puțini pacienti multumiti avut 110 % mai multe procese. "
7. Face interacțiunea prin telefon mai plăcută. " Identifică-te si da titlul ca sa stie pacientul ce autoritate ai, sa te intrebe numai ce trebuie si sa-l pot8i ajuta in mod optim. Intotdeauna întrebați cum il puteti ajuta înainte de a pune un pacient în așteptare. Documentati toate apelurile și urmările acțiunilor pentru a putea optimiza procesele. Dacă aveți de transferat un apel, asigurați-vă că există cineva la celălalt capăt care va primi apelul - pentru pacient este intotdeauna importanta problema lui. Dacă aveti de gând să transferati pe cineva și știți că va ajunge la mesageria vocală, este bine sa avertizati pacientul să știe la ce să se aștepte - să intrebați în prealabil dacă sunt dispuși să lase un mesaj ca sa fie ascultat de medic cand se elibereaza. "
8. Acordati o atenție deosebita unui "pacient dificil", aveti nevoie de cooperarea lui mai mult decat are el nevoie de a dvs. "Fiecare praxis are partea sa de pacienti reclamant," spune Willis . . "Ei doresc să fie luati în serios și să fie respectati. Nu te lasa atras într-o disputa cu ei. În cazul în care persoana incepe cearta, se plânge sau creaza o stare de tensiune, izoleaza persoana departe de public, permite persoanei sa-si verse naduful departe de o audiență. Si eliminarea audientei, ca si varsarea nadufului sunt la fel de importante." Uneori, oamenii se infurie si mai tare pentru că publicul este prezent, eliminarea publicului poate ajuta la calmarea situației fara niciun efort.
Aflați apoi ce așteaptă pacientul dificil de fapt. De multe ori persoana are așteptări care sunt nerealiste, dar care nu pot fi sub nicio forma negociate daca se afla intr-o stare de tensiune sau defensiva. Clarificati așteptările lor și aduceti aceste așteptări în conformitate cu ceea ce se poate face practic de fapt și ce este mai realist", spune Willis.
"Fă tu praxisul pe care pacientii nu doresc să-l dea în judecată", incheie Pamela Willis.
Aceasta remarca imi aminteste de o fresca egipteana care reda dialogul dintre pacient si terapeutul care ii facea reflexoterapie la domiciliu:
"- Fă să nu mă doară!
- Te voi trata incat să mă slăvesti."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Scrieti un comentariu pentru autori si pentru ceilalti cititori;